De unge deltager i en individuel terapi, hvor der er mulighed for, at skabe en mere intim stemning, med plads til, at ”komme helt i dybden”, uden for mange forstyrrelser der kan påvirke hvad den unge mærker og siger. I den individuelle terapi skabes der et rum, hvor der kan arbejdes med de mere personlige ting – og når først det er sagt højt ét sted, bliver det lettere at sige i større sammenhænge. På den måde bliver terapien ofte springbrættet til nye tiltag og ”afsløringer” for den enkelte.
Kunstterapi er en terapiform som åbner op for kommunikation med ubevidste sider af den unge, ved at aktivere fantasi og de skabende evner. Det kan være i form af tegning, maleri, skrivning, rumlig formgivning eller brug af rekvisitter som symbolbærere.
Den unge er måske vant til, at skulle forklare hvilke følelser der er på spil, til pædagoger, sagsbehandlere og andre voksne, men i kunstterapien begynder processerne ofte uden ord, og på den måde kan der opnås uventede og værdifulde indsigter for den enkelte. Livet, rødderne - det den unge rummer - får et udtryk, og der kan skabes ny kontakt til nogle skjulte ressourcer, som bevidstgøres i den efterfølgende samtale.